Čočka na kyselo

26. října 2012 v 21:00 | FatLady |  recepty (dietní, mňamky a nebo jen tak)
Ahoj slečny,
dietnější verze čočky na kyselo. Čočka je dobrá, plná vlákniny a důležitejch věciček. Navíc skvěle chutná (aspoň mě teda), tak honem do toho...

cca 250g čočky
1cibule
olivový olej
sůl
pepř
drcený kmín
ocet
nakládané kyselí okurky
masox (ale ten není potřeba, dá se dochutit solí)
naturamyl (solamyl, gustin)

Cibulku nakrájíme na jemno a dáme do hrnce, abychom ji na olivovém oleji osmahli do růžova. Může být i trochu tmavší, ale pozor, ať se nespálí. Až je takhle cibulka hotová, nasypeme do hrnce propláchlou čočku a zalejeme přibližni 0.5l vody. Potém osolíme, opepřím a dáme kmín. Necháme chvilku povařit. Poté přidáme další 0.5l vody, zakryjeme hrnec policí, ztlumíme plamen pod hrncem a necháme dusit. Přibližně hodinku (záleží na tom, jak máte rády rozvařenou tu čočku, já to měla asi tak 40 minut a je to podle mýho gusta) dusíme za občasného míchání, v případě, že s enám vyvaří voda úplně, tak přilejeme vždy maximálně 0.1l (abychom pak nakonci neměly moc vody v hrnci). Když je čočka skoro před koncem vaření, vezmeme okurky a nakrájíme je na malé kousky. Ty potom přidáváme do čočky. Ochutnáme a dochucujeme podle chuti octem, případně ještě přisolíme, nebo dodáme pepř. Když jsme s chutí spokojeny, rozmícháme si v 0.1l vody asi 2-3 kávové lžičky naturamylu (přírodní kukuřičný škrob) a vylijeme ho do čočky, kde nám zbylo trošku vody. Necháme chvilenku přejít varem a máme hotovo. Podáváme s chlebem a vajíčkem nebo párkem, proti gustu, když jste rozmlsaný jako já, dáte si jak vejce, tak párek xD.

dobrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Naty :) Naty :) | Web | 26. října 2012 v 21:36 | Reagovat

Jééééé čočkááá, dala bych si, zbožňuju luštěniny :D

2 Dee Dee | E-mail | Web | 26. října 2012 v 22:42 | Reagovat

Pěkné :) jak to čtu, tak jsem na to úplně dostala chuť. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama