Rizoto alá Kejt

9. února 2012 v 16:52 | FatLady |  recepty (dietní, mňamky a nebo jen tak)
Vzhledem k tomu, že o víkendu u nás byli bráchovi dcery /a ty jsou sakra vybíravý v jídle/ udělala mamka v dobré víře (aby nemusela v týdnu vařit) 2 obrovský kuřata. No a co čert nechtěl, ona slyší slovo kuře a může se poblinkat, já jsem si to kuře dala 2x po sobě a stačilo mi no a tata ten upřímně o to neláme. Takže nám zbylo 3/4 kuřete, který se musí nějak zpracovat. Mamča vyslovila nápad, že by se udělalo rizoto, ale nechtělo se jí do toho, tak jsem se toho ujala. Je to můj špéci recept, po kterým se vždycky všichni oblizujou.

1 větší cibule
cca 600g rýže
nějaké maso (já jsem to dnes dělala s kuřetem, ale výborně se k tomu hoděj krabí tyčinky, nebo nějaká kotletka osmažená bokem, fantazii se meze nekladou)
mražená zelenina (já používám mrkev, hrášek, kukuřice - 350g)
oliv. olej
chilli
masox (místo masoxu jsem použila zbytek šťávy z kuřete)
sůl
pepř
(kečup) - někdy ho dáváme, ale jen málo


Na oliv. oleji si necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na drobno. Přidáme masox (nebo nějakou tu šťávičku) a přilejeme malý hrnek vody. Poté nasypeme do hrnce rýži (cca 600g, doporučuju odměřit hrnečky abychom potom mohli dodat vodu v poměru 1:2), přilejeme vodu, nasypeme zeleninu, přidáme trochu chilli, zakryjeme hrnec poklicí a necháme cca 20 minutek vařit, dokud se nám voda nevyvaří. Mezitím si nachystáme maso, které budeme přidávat těsně předtím, než se voda vyvaří (je potřeba to hodně hlídat). Když je voda skoro vyvařená, ochutnáme, jestli je to dost ochucené, případně dochutíme solí, pepřem a jiným kořením, které máte rády.

P.s.: můžete předtím, než se voda vyvaří, hodit celý hrnec do trouby a nechat rizoto dojít, taky mňamka ;-)

Dobrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 KlaaЯa KlaaЯa | Web | 10. února 2012 v 20:28 | Reagovat

No tak to je to samý, co děláme my doma :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama