Čínský černý čaj pu-erh

10. ledna 2012 v 16:51 | FatLady |  přírodní pomocníci při hubnutí
Černý čaj se v Číně říká čajům puerhového typu (na rozdíl od evropských černých čajů, jež jsou v Číně označovány jako červené). Tyto čaje s typickou výrazně zemitou chutí jsou fermentovány dvakrát, z čehož první fermentace je chemickou oxidací, k druhé fermentaci dochází dlouhodobou činností mikroorganismů. Při výrobě pu-erhu hraje významnou roli způsob a doba skladování a podobně jako u archivních vín nebo whisky se na obalu často uvádí jeho stáří. Pu-erh je vysoce ceněn za své blahodární účinky na zdraví (snižuje cholesterol, léčí játra, atd.). Kromě sypaných čajů se pu-erh se tradičně lisuje do koláčů, cihel a podobných forem. Nálev má tmavou barvu.
Příprava: Poměr čaje a vody je obvykle zhruba 4 lžičky na 400ml, anebo tomu odpovídající kus odříznutý z typických cihel nebo koláčků. Pu-erh se obvykle podává v speciálních čajových nádobách yixing anebo gaiwan. Optimální teplota vody pro zalití pu-erhu je 95°C v případě pu-erh nižší kvality, a 85 až 89°C v případě zralého (ripened) a uleželého (aged) syrového pu-erhu. Doba vyluhování je 12-30s při prvních několika nálevech a v pozdějších asi 2-10 min. Příliš dlouhé vyluhování, jaké je zvykem na Západě, by mohlo přinést nevhodný tmavý a hořký nálev. Pu-erh může louhovat opakovaně a na rozdíl od jiných čajů nálevy budou vždy silné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama